23 NİSAN KUTLU OLSUN
Balıkesir’in göç vermeyen tek ilçesi* Bigadiç

Balıkesir’in göç vermeyen tek ilçesi* Bigadiç

misi 2019-08-27 BALIKESİR'DEN HABERLER

Balıkesir’in 20 ilçesi içinde dağ bölgesi olarak bildiğimiz Dursunbey, Kepsut, Sındırgı, İvrindi ve Savaştepe şehir merkezlerine göç verirken ve Bigadiç’te ise bunun tam tersi yaşanıyor.

Ses Haber ekibi Balıkesir’in bütün köylerini inceledi

Kırsal mahallelerde en büyük sorun işsizlik ve modern yaşamdan uzak olmaları olarak gösteriliyor. Birçok köyde 3-5 insan kalırken, genel olarak bazı köyler terk edilmiş gibi. Çocuk sesine hasret kalınan bu köylerde yaşlı insanlar doğdukları yaşam alanını terk etmemek için direniyorlar. Köylerde yaşayan genç kızlar hayvancılık ve tarım işleriyle uğraşmak yerine şehir merkezlerinde ikamet etmeyi şart koşarak evlenip köylerinden adeta kaçıyorlar! Köyün gençleri ise bu topraklarına, hayvanlarına, ailelerine sahip çıkmak adına köylerini terk edemedikleri gibi bekâr hayatına mahkûm ediliyor ve isyan ediyorlar. İşte bütün bu olumsuz tablonun tersine çevrildiği ilçe ise Bigadiç. İlçe ekonomisinin yüksek olması, köylerde yaşayan vatandaşların hizmetleri ayağı kadar ulaşması bu ilçe de tersine göç başlatmış veya hiç göç olgusu oluşmamış.

Avcu, “Köylerimizden göç yok”

Bigadiç’in 2 dönemdir Belediye Başkanlığını yapan İsmail Avcu ise, bu oluşumdan ve köylerinin göç vermemesinden oldukça memnun. 72 köyü, yeni deyimi ile Kırsal Mahallesi bulunan Bigadiç’te şehrin tüm dinamikleri yerime oturmuş ve halk yaşamından memnun. Dağ bölgesi olarak adlandırılan ilçelerde yaşanan göç dalgası böylelikle Bigadiç’i etkilemezken, doğru ve yerinde yönetim, kırsal da yaşam cazibesinin, ekonomik güçle desteklendiğinde şehre kaçışında önünü kesiyor. Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu, “Bigadiç köylerinden göç yoktur. İlçemizde, köylerimizde her türlü hizmeti vatandaşımızın ayağına kadar götürüyoruz. İlçemizin gelir kaynaklarını eşit paylaşımı ile şehir merkezlerine göç vermeyen tek ilçesiyiz. Bazı köylerimizde nüfus artışları bile yaşanmaktadır.” Dedi.

Göç neden oluşur?

Kırsal alanda yaşanan geçim sıkıntısı en önemli göç nedeni arasında sayılabilir. Tarım topraklarının yetersiz ve verimsiz olması, göçleri engelleyecek ve işsizliği azaltacak, sanayi, ticaret ve madencilik gibi çeşitli ekonomik sektörlerin gelişmemesi ve doğal ortam koşullarının yaşamı zorlaştırması göç hareketlerini adeta zorunlu kılmaktadır. Öte yandan kentlerde eğitim, kültür ve sağlık gibi alanlarda hizmetlerin daha yaygın ve kaliteli bir şekilde sunulması kırsaldan şehir yaşamını cazibeli kıldığı için tercih noktasıdır.

 

Benzer Haberler

    Henüz hiç yorum yapılmamış...
  • Ad ve Soyadınız
    Mailiniz
    Yorumunuz...