6 Aralık 2024 Cuma
ANTİK ŞEHRİN ÜZERİNE OTEL YAPMIŞLAR!
DOĞAL GÜZELLİĞİ BOZUP UCUBE OTELİ DİKMİŞLER!
TURİZM ADI ALTINDA TARİHİ ESERLERİ YOK ETMİŞLER!
Burhaniye Ören’de Cennet doğa ve Tarih, Turizm adı altında katledilmiş!
Burhaniye-Ören’in doğal güzelliğinin yanı sıra 1. Derece Doğal Arkeolojik sit bölgesinde yıllar içinde yaşanan tahribat eski fotoğraflarla ortaya çıkmasıyla anlaşıldı! 1950’li yıllarda ortaya çıkan bir fotoğrafta Ören’in doğal güzelliğinin korunduğu anlaşılıyor. Antik şehrin üstüne yapılan otel ve çay bahçeleri Antik şehrin ilk talan edilmesini başlatmış!
1950’li yıllarda Ören’de Turizm faaliyetleri başlatılırken, 1957’de Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öğütcen ve Belediye Başkanı Avni Meço tarafından Turizm hareketi başlatılır.
Arkeolojik tarih bilincinin gelişmediği ve Adramittion antik Kentinin bilinmediği(!) süreçte Antik yerleşim alanının adeta yağmalandığı, tarihi eserlerin yok edildiği, durumu fark edip fırsata çevirenlerin el altından sattıkları tarihi eserlerle bölgede sayılı zenginler arasına karıştığı ileri sürülüyor. Hatta Ören’in tanıtımında, “Yapılaşma sürecinde aynı yerde bulunan antik Adramytteion şehrine ait izler tahrip olmuş, antik şehir, mevcut yerleşmenin altında kalmıştır. Bu durum aslında hatalı bir yer seçimi kararından kaynaklanan bir yönüyle gereksiz bir maliyettir.
İŞ İŞTEN GEÇMİŞTİR!
UCUBE GİBİ BİR BETON YIĞINI YAPILIR!
1960-1970 yılları arasında Adramytteion antik şehir Ören Mahallesi içinde, Karataş Tepesi mevkiinde, otel yapılmasına izin verilir. Ören’in ilk doğal güzelliğine vurulan darbe de bu süreçlerde başlar. Tarihi eserlerin fışkırdığı zeminde kazılır ve halen tadilat izinleriyle yerinde duran Ucube olarak değerlendirilen Karakaş otel yapılır. Tarihi eserlerin yok edildiği inşaat çalışmalarda yeşil güzelliğin içine beton yığını bir yapı konuşlandırılır! Zaman içinde Yeşilin yok edilerek başka tesislerde yapılarak, Antik şehrin yüreğine hançer sokulur!
M.Ö. 1443 kurulan Adramittion (Edremit) antik Kentin kurucusu Kral Alyattes’ın oğlu, Kral Kroisos’un kardeşi Adramys’tir. Edremit Körfezine hâkim, deniz ticareti ve savunması açısından Antik Misya bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan antik şehir Turizm adı altında talan edilir. Halen elle bile kazıldığında tarihi eser fışkıran bölgede kaçak kazılar yapılarak antik tarihin talan edilmesine devam edildiği iddia ediliyor.
1970 YILINDA SİT ALANI İLAN EDİLİYOR!
Bununla birlikte, yerleşmenin başladığı ilk yıllarda yerel basında yöre halkının Ören’de arkeolojik eserler için bir müze talebinde bulunduğu ve çevreden toplanan çeşitli eserlerin o dönemlerde geçici olarak Burhaniye’de bir Eczane vitrininde sergilendiğine dair haberler yer alır. 1967 yılında da dönemin Gayrımenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Örentepe’nin bir ören yeri olduğundan hareketle yapılaşmanın engellenmesi yönünde tavsiye kararı alır. Nihayet 1973 yılında 1710 sayılı Eski Eserler Kanunu ile birlikte “sit alanı” uygulamasının başlamasıyla Ören ilk kez 1975 yılında sit alanı ilan edilir.
UCUBE YAPILAR KAMULAŞTIRILIP YIKILMALI!
Günümüzde, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 29.09.1989 tarih 733 sayılı kararı ile tescil edilen, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 10.03.1990 tarih 987 sayılı kararı ile sit dereceleri belirlenen ve Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 28.12.2020 tarih ve 2495 sayılı kararıyla sit sınırları sayısallaştırılan, Adramytteion Antik Kenti II. Derece Arkeolojik Sit Alanında bulunmakta ve halen Adramition kazıları devam etmektedir. Ören Meydanında bir açık hava müzesi bulunmaktadır. Günümüzde antik şehirlerine, tarihine, tarihi eserlerine sahip çıkan şehirlerin Turizmden büyük pay almaya başladığını gösteriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının, Burhaniye Ören’de antik Şehrin üzerinde bulunan yapıların kamulaştırılarak yıkılması ve bölgenin tarih turizmine açılması isteniyor!
Özel Haber: Doğan Doğan/Burhaniye
#ören #burhaniye #adramition #tarihieser #karakaştepesi #karakaşotel #balıkesir #arkeolojiksit #örenantikşehir #balıkesirbüyükşehir #AdramytteionAntikKenti #edremit #balıkesir #kültürbakanlığı #antikşehirler #ucubeotel #tarihitalanetmişler #antikşehrinüzerineotelyapmışlar #tarihinesahipçık #antikşehrikurtaralım #sondakikaedremit #doğandoğan
Kartpostallarda kalan güzellikler
Antik Şehrin üstüne otel dikmişler!
Yakışıyor mu?