10 Kasım Atatürk'ü Anma Mesajı
Coğrafya Profesörü açıkladı “oksijende birinci İsviçre Alpleri Değil”

Coğrafya Profesörü açıkladı “oksijende birinci İsviçre Alpleri Değil”

sesdergisi 2019-08-27 SÜRMANŞET

“Bizim İsviçre Alpleriyle hiçbir zaman yarışmamız söz konusu değil. Her zaman onlardan daha öndeyiz zaten”

Coğrafya Profesörü ve eski İl Kültür ve Turizm müdürü Prof. Abdullah Soykan’ İsviçre Alplerinin dünyada ki oksijen bakımından ilk sırada olmadığını açıkladı. Doğru bilinen yanlışları bilimsel veriler ile açıklayan Profesör, “İsviçre Alpleri oksijen miktarı olarak bizden önde olması matematiksel olarak mümkünatı yok” dedi.

Ekoloji uzmanı ve Coğrafya Profesörü Prof. Abdullah Soykan açıklamasında, “ Şimdi iklim konforuyla ilgili bir şey söyleyim. Bakın kazdağlarıyla ilgili şimdiye kadar oksijen miktarı ölçülmüş değil. Türkiye’de de hiçbir yerde ölçülmedi. Yani gaz olarak her yerde oksijen miktarını ölçebilirsiniz. Nerede ölçersiniz onu ölçü azot % 78 oksijen 20.9 çıkar. Ama bazı otellerin broşürünü görüyorum. Diyor ki, %58 oksijen oranıyla İsviçre Alplerinden sonra dünyada 2. Sırada. Bırakın % 58 oksijen miktarını % 22’ye çıkarsa kimse çakmayı çakamaz. Her tarafta doğal yangınlar çıkar. Hiç birisini söndüremeyiz. Ve şunu da şöyleyim, İsviçre Alpleri bizden çok daha kuzeyde. İsviçre Alpleri oksijen miktarı olarak bizden önde olması matematiksel olarak mümkünatı yok, imkânsız bir şey. Bakın oksijeni dünyada üreten sıcak denizlerde ki mavi ve yeşil Alplerdir. Dünyada ki oksijenin %70’ini onlar üretir. Karasal eko sistemler sadece % 30’u. Biz İsviçre Alplerine göre güneyde olduğumuz için sıcak denizlerde olduğumuz için yani Edremit körfezi inanılmaz bir iklim konforuna hava kalitesine sahibiz. Ve dünya da oksijen araştırma merkezi var. Lütfen bunu kullanmayalım. Bizim İsviçre Alpleriyle hiçbir zaman yarışmamız söz konusu değil. Her zaman onlardan daha öndeyiz zaten. Onu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bizim burayı güzelleştiren nedir diyeceksiniz?


Bakın kazdağlarında kalyonlar var. Mıhlı kanyonun gibi, şahindere kalyonu gibi veya diğer vadiler var. Yukarıda ki dağın temiz havası bu kalyonlarla geliyor. Çok muntazaman bir şekilde geliyor. Kalyonun bittiği yerde de yelpaze şeklinde yayıyor. Ve Edremit körfezinin kuzey kıyılarını oksijen çadırına çeviriyor. Ama biz buna iklim konforu veya hava kalitesi diyoruz. Neden? Çünkü havada karbonmonoksit, karbondioksit, kükürtdiyoksit, partikül madde miktarı olmadığı için burası gerçekten iklim konforu ve hava kalitesi bakımından dünya da essiz özellikte bir yer diyebiliriz. Oksijen miktarını ölçtüğümüz zaman tabiki ekvatoral bölgeden daha düşük çıkar onun da söyleyim. Yani ama biz daha ziyade oksijenle ilgili kelimeleri kullanırken kesinlikle ilkim konforu veya hava kalitesini kullanmamızı öneriyorum tabi ki.

Haydar Dümen, “dümen kurmuş”

İklim konforuyla ilgili maalesef bu yanlış bilgi.
Türkiye de hiçbir konuda doğru bilgilendirmeyen Haydar Dümen’in 1987 yılında Şahindere kalyonunda Yıldız Teknikten bir hoca getirterek gaz olarak ölçtürmüş. 20.9 çıkmış. Altınoluk Belediyesi de şimdi Edremit belediyesi arşivlerinde var. Yani adamın her şeyi dümen olduğu için bu da dümen gerçekten yani dümen gerçekten.

Benzer Haberler

    Henüz hiç yorum yapılmamış...
  • Ad ve Soyadınız
    Mailiniz
    Yorumunuz...