8 Ekim 2024 Salı
Türkiye’de önemli gazeteler tek tek kapanırken, Balıkesir’de bundan farklı değil. Artan döviz kurları, aşırı maliyetler, yazılı basını ayakta kalamaz hale getirdi. Vasıflı gazetelerin resmi ilan paylarının her yıl azalması, resmi ilan alan gazetelerin “Vergi ve SGK” borçlarını ötelemeleri ve biriken borç batağının faizlerle birlikte altından kalkılamaz bir durum oluşturması, zaten reklam bulamayan yazılı basını bitirdi!
Ulusal yayın yapan Habertürk, Vatan, Star ve Güneş gazeteleri yayın hayatlarına son verdiler. Resmi kayırlara göre 2019 yılında ise 100’e yakın gazete kapandı. Balıkesir’de durum faklı mı? Zor şartlarda yayınlarına devam eden günlük gazetelerden Yeni Haber, Hakimiyet, Yenigün ve Posta gibi gazeteler yayın hayatlarına son verdiler. Bu sırlama daha da devam edecek.
Dünya’da Dijital Medya devri başladı
Yazılı basın (Gazete-Dergi) gibi yayın kuruluşlarının 5-10 yıllık ömrü kaldı. Yerel basın tirajları binlerden yüzlere düşerken, sadece resmi yerler haricinde gazetelerin ulaştığı noktalar kalmadı. 50-100 gazete ile günlerini, resmi ilanlarını kurtarma derdine giren vasıflı gazeteler Korona nedeniyle iyice darboğaza girerken, iş yerlerinde, mekânlarda gazete görmek hayal oldu. Ulusal Gazetecilerin yaptığı yorumlarda “Dünya dijital medya sektörüne geçiyor. Bu sektörde yerini alamayan yerel gazeteler, Ulusal gazeteler kapanmaya mahkûm” açıklamalarını yaptılar. Dünya’da en hızlı Dijital Medya’da geçiş oranı ABD’nin %15’i bulurken Türkiye’de ise %5 oranında olduğu belirtildi. Türkiye’nin Dijital medya alanında hızlı adımlar attığı ve birçok Avrupa ülkesinden daha hızlı dijital medya gelişimini yakaladığı da belirtilmişti.
Türkiye'de reklam dağılımlarına ilişkin veriler, gazetelerin reklam pastasındaki payının son 10 yılda büyük düşüşün 2017'de yüzde 11'e kadar düştüğü resmi kayıtlarda yer aldı. Reklam gelirlerinin düşmesinin ise internetin yayıncılığının beraberinde dijitalin medyayı devreye sokması oldu. Dijital medyanın payı ise 2019'de %30’a yükseldi. Önümüzdeki 5 yıl içinde bu oranın % 60 seviyelerine çıkması bekleniyor.
İnternet sonrası dengeler değişti!
Türkiye’de Açık Hava Medya yayınları (Billboard) , İnternet haber yayınları, Sosyal medya sayfalarının haber sayfası gibi kullanılması, yazılı basının okunma oranlarını % 10 seviyelerine kadar düşürdü. Yerel gazeteler hızlı bir şekilde el değiştirme, bu taklayı attıramayan yayın kuruluşları ise isimlerinin onurunu korumak adına yayın hayatlarına son vererek nokta koyma düşüncesine girdiler. Vasıflı yerel gazetelerin Balıkesir’de değerleri 500 bin liradan 100 bin liraya kadar düştü. Hatta bazı gazete sahipleri gazetelerinin devam etmesi için “bedava” devir yapacak adam arayışlarına girerken, aylık 30 bin lirayı bulan ağır maliyetler nedeniyle kimsenin bu yükün altına girmek istemediği de biliniyor. Balıkesir yakın zamanda günlük yayın yapan 2-3 gazetenin daha kapanmasına sahne olacak gibi dururken, haftalık ve aylık kapanan yayın organları listelere bile girmiyor.